Kenteken omwisselen voor historisch of oorspronkelijk kenteken

Kenteken omwisselen voor historisch of oorspronkelijk kenteken


Als een voertuig al eerder een ander Nederlands kenteken heeft gehad, is het in de meeste gevallen mogelijk om dit kenteken weer terug te krijgen. Dit is het oorspronkelijke kenteken. Voorwaarde is wel dat het voertuig hetzelfde is gebleven en niet eerst een personenauto is geweest en later een bedrijfsauto (of andersom).

Kenteken omwisselen voor historisch kenteken
Heeft u een personenauto, bedrijfsauto, motor, trike of quad met een datum eerste toelating van vóór 1 januari 1978? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

 1. Het kenteken bestaat NIET uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. U kunt dan een verzoek doen voor omwisseling naar een historisch kenteken. Na de omwisseling mag u blauwe kentekenplaten voeren.
 2. Het kenteken bestaat WEL uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. U mag al historische kentekenplaten voeren. U kunt uw gele kentekenplaten (tegen betaling) omwisselen voor donkerblauwe kentekenplaten bij de kentekenplaatfabrikant.

Rijden met donkerblauwe kentekenplaten
Wilt u graag donkerblauwe kentekenplaten voeren op uw voertuig? Dit mag alleen als u voldoet aan een aantal voorwaarden. Ga voor meer informatie naar 'Rijden met donkerblauwe kentekenplaten'.

Omwisseling aanvragen
Zo wisselt u uw kenteken om:

 1. U stuurt een brief met daarin uw verzoek naar:
  RDW unit VRD
  Postbus 30.000
  9640 RA Veendam
 2. Heeft u een papieren kentekenbewijs, dan stuurt u het complete originele kentekenbewijs mee met de brief (u krijgt dit niet terug). Mist u (een deel van) uw kentekenbewijs dan geeft u dit aan in uw brief. Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan stuurt u dit op. Dit is het kentekenbewijs dat de RDW sinds 1 januari 2014 verstrekt.
 3. U maakt per bank de kosten over op rekeningnummer 47 72 56 600 - IBAN NL25ABNA0477256600 t.n.v. de RDW in Veendam, onder vermelding van het huidige kenteken van uw voertuig en ‘historisch kenteken’ of 'oorspronkelijk kenteken'.
  Omschrijving
  Inschrijving voertuig in kentekenregister €39,00
 4. De RDW verstuurt de kentekencard met het historische of het oorspronkelijke kenteken binnen vijf werkdagen. Daarnaast ontvangt u een brief met een volledige tenaamstellingscode. De RDW verstuurt de tenaamstellingscode een werkdag later dan de kentekencard. Het is niet mogelijk om het papieren kentekenbewijs te houden, omdat uw voertuig een ander kenteken krijgt. Heeft het voertuig nog een geldige APK, dan ontvangt u ook een nieuw APK-rapport. Als het voertuig is geschorst wordt de schorsing automatisch meegenomen naar het nieuwe kenteken.
 5. U koopt kentekenplaten met de nieuwe kentekencard bij de erkende kentekenplaatfabrikant.

  Een overzicht met erkende kentekenplaatfabrikanten vindt u hier. (pdf)

  Geef het nieuwe kentekennummer ook door aan uw verzekeringsmaatschappij.

Belangrijk
U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw voertuig eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenaamd verstrekkingsvoorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.

Bron: RDW site