keer terug naar de vorige pagina

Kippenrit

Zaterdag 19 juni 2004 - Barneveld

Op Zaterdag 19 juni werd er een leuke rit gehouden door de gemeente Barneveld. De rit stond in het teken van de kippen. Barneveld is bekend om z'n kippen en bestaat al sinds 1333 als kerkdorp en als ambt sinds 1450.

De gemeente Barneveld bestaat uit de dorpen Barneveld, Voorthuizen, Kootwijkerbroek, Garderen, Terschuur, Stroe, Zwartebroek, De Glind en Kootwijk, welke allen zijn bezocht. Barneveld staat bekend om zijn held Jan van Schaffelaar, de ridder die in 1482 van de toren sprong om het leven van zijn kameraden te redden. Een daad waardoor Barneveld door vijf eeuwen heen veel bekendheid verwierf. Maar in het bijzonder de Barneveldse kippen en de daarvan afkomstige bruine eieren hebben Barneveld een naam bezorgd in heel ons land en ver daarbuiten. Een hypermodern eiverwerkend bedrijf of pluimveeslachterij ergens in het Midden- Oosten uitgerust met in Barneveld ontworpen en geprefabriceerde installaties en apparatuur is geen uitzondering. Vandaar dat we deze rit de Barneveldse kippenroute noemen.

Vertrekpunt van de route was een wijkcentrum gelegen aan "kippenlijntje" van de NS en plus minus vier kilometer vanaf het geografisch middelpunt van Nederland, gelegen in de gemeente Ede.

Hieronder volgt een korte fotoimpressie van de rit met foto's van Rudi Baas (10018).